Kort sagt: EU skal ikke efterligne Trumps dårlige ideer

Ideen har fyldt enormt meget i det politiske landskab siden den blev fremlagt – og i går aftes dansk tid blev det så officielt. Donald Trump og USA indfører nye toldsatser på stål og aluminium, en told på hhv. 25% og 10% der blandt andet rammer varer fra EU-landene. Gode liberale kræfter kan hurtigt blive enige om, at Trumps nye tariffer er en tåbelig idé. Det kommer til at betyde et tab af arbejdspladser, ringere vækstudsigter og helt generelt er det dårligt nyt for verdensøkonomien. Det kommer til at skade os her i Europa – og i sidste ende vil det også skade USA og Trumps egne vælgere.

Trump har i sandhed leveret et stykke dårlig politik. Men de negative konsekvenser af USA’s nye toldafgifter er ingenting sammenlignet med de konsekvenser, det kan få for os alle sammen, hvis situationen udvikler sig til en reel handelskrig. I EU-toppen har man allerede luftet ideer om ekstra told på amerikanske varer. Eksempler som jeans, motorcykler, whisky og peanutbutter står højt på listen over gode amerikanske varer, der i fremtiden kan blive dyrere for os europæere. I Kina har man også allerede svaret Trump igen, her lyder det, at der fra kinesisk side vil komme et ”nødvendigt svar” på de nye afgifter.

Det hele trækker i stigende grad op til en global handelskrig – en situation ingen parter har interessere i. Det gælder også for os her i Danmark. Derfor er det vigtigt, at man fra dansk side siger klart fra overfor de ideer om nye toldafgifter, der måtte være i EU-regi, for at ”straffe” USA. Vi skal ikke lade os falde til Trumps niveau i den her konflikt. Vi skal ikke lade os lokke af forældet protektionistisk politik. Danmark skal kæmpe for mere frihandel, ikke mindre.

En handelskrig er ikke i nogens interesse, og derfor er budskabet herfra klart: EU skal ikke efterligne Trumps dårlige ideer!

Skriv en kommentar