Kampen for lavere skat skal også kæmpes i kommunerne

Året 2018 er stadig ungt, men håbet om den store borgerlige skatteaftale, der skulle gøre det billigere at være dansker, er allerede bristet for længst. I stedet er det politiske fokus flyttet til nye områder i håbet om at samle den borgerlige blok og lande andre fornuftige aftaler, fx på forsvarsområdet.

Men selvom mulighederne for at få sænket skatten substantielt, hvad enten det er i bunden eller i toppen, ser ud til at være udtømt i den nære fremtid, er der endnu håb for en mere overkommelig skattebillet. Eller det burde der i hvert fald være, men udsigterne er måske ikke helt så lyse igen i skatteydernes sidste håb: Kommunerne.

Kommunerne tegner sig nemlig for en enorm del af Danmarks forbrug af skattekroner. Og da vi gik ind i året 2018 satte nye kræfter sig på stolene rundt omkring i landets Byråd og Kommunalbestyrelser. Kommunalvalget var ganske vist ikke en stor sejr for Venstre eller for den borgerlige blok og borgerlig politik generelt, men der sidder trods alt stadig Venstrefolk for bordenden i rigtig mange af landets kommuner. Og så må man jo kunne forvente god borgerlig-liberal politik og pæne skattelettelser i den del af kommunerne? Ja, det skulle man mene, men virkeligheden er nok desværre en anden.

Umiddelbart før efterårets valg fik CEPOS lavet en undersøgelse der viste, at kun 27% af Venstres spidskandidater til Kommunalvalget ville prioritere skattelettelser over øget offentligt forbrug i kommunen. 27%! Spørger man mig, er det skræmmende få. Den gennemsnitlige danske kommune flår sine borgere for næsten 25% af deres indkomst i skat, kommunerne har alene ved øget effektivitet et samlet besparelsespotentiale på 29 mia. kr. (igen ifølge CEPOS), og så har Danmark i øvrigt OECD’s højeste skattetryk. Alligevel vil kun hver fjerde af spidskandidaterne fra landets liberale parti prioritere flere penge i borgernes lommer.

Skatten i Danmark skal ned – og en stor del af arbejdet skal gøres i byrådene landet over. Venstre skal som det store og ansvarlige borgerlige parti i dansk politik gå forrest i det arbejde, ikke gemme sig bag vælgerleflen og unødvendigt offentligt forbrug. Hvis skatten nogensinde skal sænkes markant må det borgerlige Danmark samle sig om en lang hård kamp – og den kamp skal også kæmpes i kommunerne!

CEPOS

Skriv en kommentar