Tør nu øjnene, Gud, og beskyt dig selv!

DETTE INDLÆG ER SKREVET AF TIDLIGERE ORDFØRER PÅ OMRÅDET, MORTEN DAM

 

Efter 151 lange år, ser det ud til, at dets alibi er på vej væk – og langt om længe ændrede vores parti, Venstre – “Danmarks liberale parti”  kurs; Straffelovens §140, bedre kendt som blasfemiparagraffen ser nu ud til snart at være fortid i Danmark. Der har været adskillige “tilløb” til at afskaffe blasfemiparagraffen, så sent som i 2011 under VKO – og for ikke at nævne de utallige internationale anbefalinger fra FN, EU og Europarådet, men nu viser tiden sig inde for afskaffelsen – og det var dog også på tide!

 

Angreb efter angreb flokkes danske politikere sammen, for at ytre, hvorledes terror er et angreb på vores ytringsfrihed. Angrebet på Charlie Hebdo i 2015 er hertil et glimrende eksempel på følgende angreb, hvor gudsbespottelse blev “straffet” med terror, og hvor vores politikere ej tøvede med at opildne til ureguleret ytringsfrihed. – For vi skal have lov til at tegne og sige, lige hvad vi vil! Men hvorledes hænger det sammen, når en 42-årig nordjysk mand bliver tiltalt for at brænde koranen?  Vel og mærke den første sag siden 1971? Bør koranafbrændinger overhovedet føre til tiltale for blasfemi? Nej. Er det dumt? Ja selvfølgelig er det dumt, men det skal, for nu at blive ved emnet, ved gud ikke reguleres med love!

Og trods man er af pragmatisk opfattelse, der mener, at der skal være en nedre grænse for, hvor nedsættende man skal have lov til være, skal vi blot huske, at blasfemiparagraffen udelukkende straffer folk for at håne trossamfund og religioner. Hvis man derimod håner individer på baggrund af deres religion, race eller nationalitet, vil man blive straffet efter straffelovens §266 b, bedre kendt som racismeparagraffen.

 

Afskaffelsen af blasfemiparagraffen handler ikke om retten til at blasfemere eller tilsvine Gud og hellige skrifter, men snarere om retten til en ureguleret ytringsfrihed. Der vil altid være en diskrepans mellem blasfemi og retten til at ytre sig frit, så længe vi beskytter Gud ved lov. Afskaffelsen af blasfemiparagraffen er dermed en sejr for den danske retspolitik.

Men lad os ikke i sejrsrusen glemme, at vi stadig har racismeparagraffen tilbage, før vi har fuld ytringsfrihed i Danmark!

 

//Morten Dam Laursen & Ivan Al-Hilali

 

Skriv en kommentar

Retsordføreren

Ivan Al-Hilali beskæftiger sig med retspolitiske aspekter som borgernes retssikkerhed, overvågning og frihedsrettigheder. Han giver her på bloggen, sin mening tilkende om aktuelle liberale retspolitiske emner.

Ivan er 21 år og studerer til daglig statskundskab på Aarhus Universitet.