Giv os snusen tilbage!

INDLÆGGET ER SKREVET I SAMARBEJDE MED POLICYGROUPMEDLEM OG BESTYRELSESMEDLEM I VU ESBJERG JOHANN SVANE JENSEN

I 2013 valgte den daværende regering, at underlægge sig EU’s direktiv om tobak og indskrænke de danske forbrugers frie valg når det kommer til køb af løs- og portionssnus. Det betyder at den almindelige forbruger i dag, i  stedet søger til enten Sverige eller købe tobakken ulovligt af en dansk forhandler. Ikke alene er det umoralsk at kriminalisere den almindelige dansker, som holder af det svenske mundguf, det er også decideret dumt og ikke spor snusfornuftigt, set ud fra et økonomisk perspektiv. I og med at Danmark går glip af den skat, som ellers har været vedlagt salget af snus.

Man kan på Kræftens Bekæmpelses hjemmeside læse at ikke mindre end 12% af unge mænd benytter tobakken og også lidt om, hvilke bivirkninger tobakken har. Blandt de mange bivirkninger står blandt andet øget risiko for mundhulekræft og varige skader af tænder og slimhinde. Dog intet om at de eksempelvis i Sverige, hvor der bliver taget allermest snus, har et af de laveste antal tilfælde af kræftsygdomme forårsaget af tobaksforbrug, eftersom at snus trods alt har en mindre skadevirkning end cigaretter .. Dermed altså ikke sagt at snus er sundt (!)

Og er det så ikke en smule amoralsk at advokere for at det skal være lovligt at tilegne sig tobak med så forholdvist signifikante skadevirkninger?

Nej, det synes vi egentlig ikke. Selvom 12% af alle unge mænd i danmark i sandhed er et højt tal og bivirkningerne på ingen måde bare kan klares med en tandbørste, ja så er det nu engang op til det enkelte myndige individ at tage vare på sin egen krop og tage ansvar for sin egen sundhed. Det er at udvise elendig tillid overfor befolkningen, at have et tankesæt der hedder at: “Det er dårligt for dig. Det er du nok for dum til selv at vide, derfor må vi vidst hellere gøre det ulovligt så du ikke som et frit menneske træffer dine egne beslutninger.” … Det kan aldrig nogensinde være statens ansvar at regulere en type tobak, som har en omgivelesespåvirkningsprocent der nærmer sig de 0 (modsat eksempelvis cigaretter, som ofte udsætter rygerens omgivelser for massiv påvirkning af tobakken).  Det er i stedet op til den enkelte – i en tid hvor det at søge oplysninger om snusets skadevirkninger er omtrent lige så nemt som at klø sig i nakken – selv at afveje fordele og ulemper ved brugen af tobakken og derefter frit at træffe et valg omkring egen sundhed.

Sverige har  formået at forhandle en særaftale, således at de har kunnet bevare snussalget, hvad vores opfordring til de danske politikere i Bruxelles ligeledes er, så at snus igen kan blive lovligt!

 

Skriv en kommentar

Social-, sundheds- og kommunalordføreren

På bloggen kan du også mødes vores social- sundheds og kommunalordfører Sarah Sand, som med et liberalt perspektiv blogger om alt fra sundhedssektoren til et Danmark i balance. Hun sætter fokus på konkurrence og udlicitering i sundhedsvæsenet, decentralisering i kommunerne og en mere menneskelig socialpolitik. Udover at være ordfører er Sarah også kandidat til byrådet i Holstebro Kommune.