Gør danske børn resistente overfor sygdomme – ikke fakta!

BLOGINDLÆGGET ER SKREVET I SAMARBEJDE MED POLICY GROUP MEDLEM OG FORMAND FOR VU RANDERS FRIDA BJERTRUP NIELSEN. 

I august blev endnu et tilfælde af mæslinger påvist i Vestsjælland, og når vaccine-debatten nu igen blomstre frem i det danske land, kan man blive overrasket over, hvor lidt tillid, der faktisk er til vacciner. Selvom vacciner ifølge WHO redder to til tre millioner mennesker på verdensplan hvert år, så er det som om, at vi i et virvar af falske rygter og curlingopdragelse glemmer, hvorfor det er, at vi  giver vores børn vacciner. Det er et faktum, at hverken de danske eller EU’s sundhedsmyndigheder har konkluderet, at vacciner har alvorlige bivirkninger som autisme. Alligevel er det som om, at tilliden til vacciner daler og daler.

Når man som forælder vælger ikke at lade sit barn gennemgå børnvaccinationsprogrammet, så har det ikke kun konsekvenser for barnet (som ikke i lige så høj grad drager nytte at vaccinens resistens hvis vedkommende vælger at lade sig vaccinere senere i livet) –  det har også konsekvenser for det resterende samfund. Først og fremmest, så påvirker et fald i antallet af personer, der bliver vaccineret, den samlede gruppeimmunitet, den såkaldte paraplyeffekt. Paraplyeffekten går helt enkelt ud på, at en vaccine først for alvor bliver effektiv og resistent, når en vis procentdel af befolkningen er vaccineret. Dernæst skaber de ikke-vaccinerede børn en hel åbenlys fare i samfundet for de der ikke selv er vaccinerede. Eksempelvis kan kræftpatienter ofte ikke vaccineres på grund af nedsat immunforsvar og er derfor afhængige af at resten af samfundet holde sygdommene nede ved at lade sig vaccinere, det samme gælder  desuden børn som endnu er for  små til at gennemgå vaccineprogrammet.

Når man fravælger sygdomsbeskyttelse med følelserne som belæg, må det derfor  have konsekvenser, hvilket stiller os, som liberale, i et svært dilemma. Fordi det på den ene side er det forkert at lade staten definere, hvad der er rigtigt og forkert at injicere i kroppen. En tvangsvaccineordning ville derfor være at begrænse retten til egen krop og dermed krænke den personlige frihed. På den anden side, så strækker den personlige frihed sig da heller ikke længere end dertil, hvor den begrænser andre og det er netop tilfældet, når forældre vælger ikke at vaccinere deres børn. Det skal derfor være muligt for børnehaver, skoler, fritidsordninger og andre institutioner at afvise børn og voksne, som ikke er vaccineret, for at beskytte de, der af den ene eller den anden grund, ikke selv er vaccinerede.

 

Det handler om at gøre danske børn resistente overfor sygdomme – ikke fakta.

 

Skriv en kommentar

Social-, sundheds- og kommunalordføreren

På bloggen kan du også mødes vores social- sundheds og kommunalordfører Sarah Sand, som med et liberalt perspektiv blogger om alt fra sundhedssektoren til et Danmark i balance. Hun sætter fokus på konkurrence og udlicitering i sundhedsvæsenet, decentralisering i kommunerne og en mere menneskelig socialpolitik. Udover at være ordfører er Sarah også kandidat til byrådet i Holstebro Kommune.