Sundhedssøndag: Gebyrer for at misse lægebesøg

Sundhedssøndag: Et ofte forglemt tema i ungdomspolitikken er sundhedspolitik, som ellers spænder utrolig bredt og hvor der er massere af liberale kampe at tage. Derfor har jeg besluttet mig for at lancere Sundhedssøndag i marts, hvor jeg de næste søndage vil udgive et indlæg med et aktuelt sundhedspolitisk emne.

 Denne søndag vil jeg sætte fokus på en af de liberale kampe, der den seneste tid har lagt mig på sinde – nemlig gebyrer for at misse planlagte læge- eller sygehusbesøg.

En forskningsafdeling under Region Midtjylland kunne i september sidste år konkludere at et gebyr på 250,- angiveligt ikke har virket efter hensigten. I hvert fald viste forskningsafdelingens resultater at frekvensen af udeblivende patienter siden forsøgsstart i 2015, ikke er faldet på trods af gebyret. Dette fik forskningsafdelingen, som går under navnet Defactum, til efterfølgende at opfordre regionen til at sløjfe gebyret og i stedet

sætte ind med en række andre tiltag, som fx mulighed for at melde afbud på dagen og sms påmindelser, en løsning på problemet, som jeg imidlertid er modstander af.

Eller det vil sige: Hvis et forholdsvist simpelt tiltag som at udsende sms påmindelser forud for et sygehus- eller lægebesøg kan gøre noget ved antallet af de udeblivende patienter, så er det for min skyld sagtens noget man kan iværksætte men man må, efter min mening, for alt i verdenen ikke sløjfe gebyret for udeblivelse. For selvom hovedformålet med et gebyr for de der vælger at se stort på vores sundhedspersonales tid og udeblive fra aftalte besøg, er at nedbringe frekvensen, så handler gebyret for mig, også i den grad om princippet. Det handler om ren og skær respekt for vores sundhedssektor og en påmindelse om at intet er gratis, og slet ikke så længe vi omgiver os med et af verdenens mest omkostningsrige velfærdssamfund. Et velfærdssamfund og en sundhedssektor finansieret af de skattekroner de fleste danskere hver dag går på arbejde for at tjene til og som en stor del af det arbejdende folk afleverer, det der overstiger halvdelen af deres hårdt optjente kroner, til, hver evig eneste måned. Når man vælger at udeblive fra en aftale i sundhedssystemet, så efterlader man et afventende sundhedspersonale, som hverken kan gøre til eller fra, fordi at en række patienter ikke har ulejliget sig det, det kræver at melde afbud eller flytte den pågældende aftale. For så slet ikke at tale om de patienter der må vente på lange ventelister i flere måneder på at kunne få en tid, for kun at kunne konstatere at patienterne før dem ikke er mødt op.

Netop derfor er jeg helt i modsatte grøft end Defactum når de foreslår regionen at fjerne gebyret og i stedet vil jeg da hellere appellerer til, at man i stedet hæver gebyret til en størrelse der er mere tilsvarende hvad tidsspildet koster, end 250,-. Det skal nemlig kunne mærkes når man på den måde vælger at spilde sundhedspersonalets og sine medpatienters tid.

 

Skriv en kommentar

Social-, sundheds- og kommunalordføreren

På bloggen kan du også mødes vores social- sundheds og kommunalordfører Sarah Sand, som med et liberalt perspektiv blogger om alt fra sundhedssektoren til et Danmark i balance. Hun sætter fokus på konkurrence og udlicitering i sundhedsvæsenet, decentralisering i kommunerne og en mere menneskelig socialpolitik. Udover at være ordfører er Sarah også kandidat til byrådet i Holstebro Kommune.