KORT SAGT: Hvad skal vi mene om udflytning af uddannelser?

Regeringen har med udflytningsrunde 2.0 bebudet at 500-1000 uddannelsespladser flyttes ud i landet, men er udflytning af uddannelsespladser overhoved en god ide? Vi dykker ned i det aktuelle tema i dette blogindlæg.

 

Udflytningen af statslige arbejdspladser splitter i den grad hovedstaden – og særligt de berørte embedsfolk i hovedstaden fra udkantsdanmark. Arbejdspladser er i deres natur også noget mere krævende at udflytte end uddannelsespladser. De der besidder en fast stilling i et offentligt embede vil med al sandsynlighed være mere etablerede, end kommende studerende, der for de flestes vedkommende, regner med at skulle flytte efter deres uddannelse i første omgang.

En ting er at udflytningen af uddannelsespladser er nemmere at forsvare, end udflytningen af arbejdspladser. Men et helt centralt argument for udflytningen er, at uddannelsespladserne flyttes tæt på virksomheder, der dels efterspørger arbejdskraften, men som også kan bidrage med et tæt samarbejde med uddannelsesstationerne.

Udfordringen ved regeringen initiativ er imidlertid, at der netop “kun” er tale om udddannelsesstationer. De studerende skal derfor ind til den pågældende uddannelsesinstitution for at færdiggøre deres uddannelse. Flere rektorer påpeger netop dette problem, hvilket kunne resultere i, at der bliver åbnet op for, at det muliggøres at tage hele uddannelser på uddannelsesstationerne. Hensigten med, at det er “stationer”, der er baseret på allerede etablerede uddannelsesinstitutioner, er dog god nok. Ved at en etableret institution står for stationen sikres fagligheden, hvilket ikke på samme måde ville være tilfældet, hvis der var tale om helt nye institutioner, der skulle oprettes eller rykkes.

 

I alt er det 10 uddannelsesinstitutioner, der står overfor nye muligheder ved at skulle være base for uddannelsesstationer, og det bliver spændende at se hvordan de løfter deres opgave.

Klik herunder for at se listen over hvilke uddannelsespladser, der udflyttes. 

Skærmbillede 2018-01-18 kl. 23.45.55

Skriv en kommentar